Първото издание на Национален Туристически Фестивал цели да се превърне в атрактивно събитие, което ежегодно да събира  любителите на природата, планините и туризма в България. Главен организатор на събитието е Сдружение “Български Туристически Съюз” с ексклузивната подкрепа Община Самоков и Дирекция “Национален парк Рила”.

Общият достъп до фестивалната зона е безплатен. За всички членове на туристически дружества в системата на БТС е предвидено безплатно изхранване и настаняване в къмпинг зоната, а за останалите храната и бивакуването са на приемлива цена.

Предвидени са лекционна и забавна програма, както и много активности, като:
– образователни курсове и организирани преходи с водач – ще се предлагат с предварително записване. Атрактивната и разнообразна програма е насочена изцяло към активния начин на живот и цели да:
– насърчава и показва необходимостта и ползите от допира с природата
– мотивира хора от всякаква възраст да прекарват времето си на чист въздух, да ценят и опазват природните богатства, да развиват своят приключенски дух
– повиши нивото на туристическата култура
– насочи вниманието към безопасността в планината посредством образователни лекции и практически занимания
– събере туристически клубове и дружества от цялата страна, насърчавайки нови запознанства и обмяна на опит
– представи различни туристически дестинации в България и в частност природните красоти на Рила планина и Мальовишка долина
– достави приятно усещане и траен спомен за един едновременно весел, ползотворен и активен летен уикенд.